Ei passia rokottamattomille

Helsingin Sanomat avasi rokotekeskustelun rivakasti jutullaan rokotekriittisistä vanhemmista 17.7. Pian jutun julkaisemisen kansanedustaja Mikko Kärnä esitti rokotteiden ottamista ehdoksi lapsilisän saamiselle. Lapsilisä, kuten rokoteohjelmakin, on tarkoitettu turvaamaan lasten terveyttä ja hyvinvointia. Se että vanhemmat riistävät lapselta oikeuden rokotteisiin ei saa olla perusteena sille että valtio rajaa lapselta oikeuden toimeentuloon. Olkoonkin että lapsilisä ei nykytasolla suojaa lasta köyhyydeltä.

Kärnän huoli rokotteiden riittävästä kattavuudesta on kuitenkin aiheellisinen. Kun alaikäiselle haetaan passia tai henkilökorttia, tulee myöntämisen ehdoksi asettaa kansalliseen rokoteohjelmaan osallistuminen. Rokottamattomat lapset ovat joukkoimmuniteetin suojassa kohtuullisessa turvassa Suomessa, mutta matkustettaessa maihin joissa näitä sairauksia esiintyy laajemmin, otetaan tarpeeton riski. Rokottamattomat lapset saattavat tuoda tartunnan myös tullessaan ja vaarantaa muiden lasten terveyden.

Matkustamisen rajoittaminen ei suojaa lasta yhtä hyvin kuin rokottaminen, mutta poistaa tarpeettomia riskejä siihen saakka kunnes henkilö on kyllin vanha päättämään rokotesuojastaan itse.

 

Mielipidekirjoitus: julkaistu Kalevassa 26.7.2016.

Comments are closed.